LePan P05:lla iloiset Turun tunnelmat

30.6.2015


Huikeeta hopeeta Suomen Turuust!

 

Juustosta – tai ehkäpä sittenkin kaupunkia halkovasta joesta nimensä saanut Turun turnaus Auracup kutsui jalkapalloilijoita ympäri Suomen taas palloilemaan entiseen maan pääkaupunkiin. Sinne suuntasivat nappisten kärjet myös Leppävaaralaisten 2005 -ikäluokan Musta –joukkue.

 

Anivarhain torstai-aamuna Espoosta matkaan lähteneen joukkueen ensimmäinen haaste oli saada karistettua matkan rasitukset kehostaan, sillä ensimmäisenä vastaan asettui liettualainen FK Atmosfera. Liekö LePa 05 Mustan maine kiirinyt Liettuaan saakka, sillä vastustaja oli asettunut tiukasti puolustuspoteroihinsa ja kovasta leppävaaralaisten painostuksesta huolimatta peli pysyi numeroilla tarkasteltuna hyvin tasaisena. Atmosferan oli kuitenkin nöyrryttävä hienosti palloa liikuttelevien LePalaisten edessä. Pisteet matkasivat espoolaisten mukana hotelliin numeroin 2-0. Turnaus oli saanut erinomaisen alun.

 

Rantakertun maittavan lounaan ja Holiday Innin rauhoittavan iltapäivähetken jälkeen Kupittaa kutsui päivän toiseen peliin. Koleassa, mutta onneksi kuivassa säässä vastaan asettui South Western United. Nimestään huolimatta joukkue on supisuomalainen ja koottu Turun ympäristön joukkueista. Pikkuseurojen paremmista pojista koottu joukkue teki parhaansa, mutta LePa vei ja SWU:lle jäi vikisijän rooli. Upeat syöttörallit ja viimeistelyt seurasivat toisiaan ja numerot kertovat kaiken. Tuomarin nostaessa pillin huulille ja puhaltaessa herneen liikkeelle aikakirjoihin kaiverrettiin numerot 9-1. Hämärtyvässä ja viileässä Turussa tallusteli torstai-iltana useita tyytyväisiä urheilijoita: kahdella voitolla turnauksen aloittaneet LePan pojat ja lähes ysikymppisen keihäskaaren kaupungin maisemissa kiskaissut Tero Pitkämäki.

Ainakin kannustajien kaipaaman saunan lämmön jälkeen oli aika rauhoittua keskittymään seuraavan turnauspäivän koitoksiin ja painaa tyytyväiset päät tyynyihin.

Perjantai-aamun pilvinen taivas ei hymyilevien ja tarmokkaiden espoolaisten ilmeitä synkentänyt. Oli aika siirtyä alkusarjan viimeiseen peliin normaalisti hyvin svengaavia Porin jazzilaisia vastaan. Kupittaan upeiden nurmikenttien hoitaja oli ilmeisesti ajastanut yhä synkkenevät pilvet väärään aikaan, sillä juuri sillä hetkellä kun tuomarin pilli soi pelin aloittamisen merkiksi, alkoi vesisade. Vai oliko se sittenkin porilaisten epätoivoinen yritys sekoittaa huikeaan iskuun itsensä psyykanneiden LePalaisten pelisysteemi. Niin tai näin,  espoolaiset eivät muuttuneista olosuhteista olleet moksiskaan: 9-1 voitto kertoo selkeästi sen, missä päässä peliä pelattiin. Alkusarja oli taputeltu puhtaalla pelillä ja maalierolla 20-2!

 

Ottelukaavio heitti perjantain toiseen peliin, jatkopelien starttiin tutun vastustajan, KasiYsi Redin Espoosta. Monesti toisensa kohdanneet ja toisensa erittäin hyvin tuntevat joukkueet mittelöivät keskenäisestä paremmuudesta eikä KasiYsi vieläkään vetänyt pidempää kortta. Leppävaaran Pallon paremmuutta ei voi kukaan kyseenalaistaa. Voitto valkovihreille lukemin 8-1 ja lisäksi epävirallisen kirjanpidon mukaan LePalaisilla 11 tolppa- tai ylärimalaukausta! Tie neljännesvälieriin oli taputeltu.

Lauantaiaamu valkeni jälleen kelin puolesta melko karuna. Vettä ei onneksi taivaalta ripotellut, mutta lämpötilaa tarkasteltaessa olisi voinut kuvitella että ajankohta on aivan joku muu kuin kesäkuun 27.päivä. Keleistä huolimatta kaikesta kuitenkin aisti että edessä on todellinen lämminhenkinen Turku-päivä, sillä olihan ottelukaavio heittänyt neljännesvälierään vastaan yhden Suomen kovimmista 05 –joukkueista, TPS:n ykkösnyrkin.

 

Latausta ja revanssihenkeä leppävaaralaisilta ei puuttunut. Pari aikaisempaa ottelua TPS:n ylpeyttä vastaan oli pelien alkujen LePan johdoista huolimatta kääntynyt kuitenkin raitapaitojen hyväksi. Olisiko nyt aika ottaa revanssi ja nöyryyttää vastustajaa heidän kotikentällään? Peli alkoi tarkalla pelaamisella molemmin puolin, mutta pikku hiljaa pelin painopiste kääntyi turkulaisten kenttäpuoliskolle ja LePa sai ansaitsemansa johtomaalin. Erittäin tiiviisti ja huikealla tsempillä pelanneiden lepuskilaisten yritystä ei suoralta kädeltä palkittu vaan palloseuralaiset pääsivät tasoittamaan toisen puoliajan puolivälissä. Loppupeliajan tasainen vääntö ei tuonut tulosta kummassakaan päässä vaan edessä oli hermoja raastava rangaistuspotkukilpailu. Draaman kaari ei huikeampi olisi voinut olla. Jatkopareille asti mennyt rankkarikilpailu oli jo Lepan epäonnistuneen vedon jälkeen TPS:lle katkolla, mutta leppävaaralaisten lukko, Alex ”Allu” Ramula näytti mikä on miehiään: rankkari kiinni ja kisa jatkui. Seuraavassa parissa LePan veto sisään ja tämän jälkeen Allun toinen rankkaritorjunta! Esirippu alas, näytös on ohi, TPS kaadettu!

 

Lepalaisten Turku-päivä ei ollut vielä tässä. Aurajoen tasaisessa virrassa laadittu otteluohjelma toi illan välierään vastaan toisen turkulaisen, myös aivan maan kärkijoukkueisiin lukeutuvan TuNl Valkoinen –joukkueen.

LePan pojat keräsivät energiaa illan otteluun maukkaan lounaan lisäksi kannustamalla kaupungissa juostun Paavo Nurmi –maratonin osallistujia.

Viileän tuulen tuivertaessa ja pilvisen sään tummentaessa taivaanrantaa, Kupittaan nurmelle asteli päättäväinen joukko taitureita – niin turkulaisia kuin leppävaaralaisiakin. Alkuvihellyksestä lähtien ottelusta pystyi aistimaan panoksen: paikan turnauksen loppuottelussa. Peli oli raatamista, raastamista, taistelua joka sentistä ottelun jokaisen sekunnin ajan. Huikeaa taistelua jokaiselta kentällä olleelta pelimieheltä, joukkueesta riippumatta ja kannustajiakaan unohtamatta!  LePan siirryttyä jo 2-0 johtoon oli hiukan helpompi hengittää. Vikkeläjalkaiset nappulaliigalaiset olivat pelin ratkeamisesta hieman toista mieltä ja tuikkasivat kavennuksen. Maalin johtotilanteessa uskomattoman kova taistelu kentällä jatkui. Tilanteita luotiin molempiin päihin. Alex Ramulan huipputorjunnat pitivät huolta siitä ettei LePan verkko heilunut enää toista kertaa ja kun TuNl:n maalivahti kaivoi pallon kolmannen kerran verkosta selkänsä takaa, alkoi käheä-äänisiksi muuttuneiden kannustusjoukkojenkin siivittämä joukkue tarrautumaan yhä kovemmin 2005 –ikäluokan finaalipaikkaan kiinni. Viimeiset minuutit joukkue taisteli kolhuja ja mustelmia pelkäämättä. Turnauksen kotikaupungin toinen ylpeys saikin katsella kulmiensa alta pettyneenä LePan juhlintaa loppuottelupaikan varmistuttua. TuNL:n päänahka korjattiin 3-1 lukemin!

 

Turnauksen päätöspäivä tervehti hotellista ulos siirtyviä pelimiehiä sinisen taivaan ja auringonpaisteen kera. Sunnuntai ei kuitenkaan olisi LePalaisille pyhä- eikä lepopäivä vaan tiukka finaalipäivä! Vastaan loppuottelussa asettui HyPS. Rinta rinnan alkulämpöjä ottaneista joukkueista saattoi aistia suuren urheilujuhlan tunnelmaa. Kupittaan kenttä numero 6:lla käyntiin potkaistussa finaalissa oli alusta pitäen selvä sävel: LePa piti palloa HyPSin vetäytyessä tiiviiseen puolustusasetelmaan. HyPSin tarkka scouttaus oli varsin onnistunutta, sillä taitavat LePan pojat eivät millään löytäneet keinoja hyvinkääläisten puolustusmuurin murtamiseen. Kesken LePalaisten pallonhallinnan HyPS sai riiston, kaukolaukaus harmittavan kimmokkeen ja tämän yllättävän suunnanmuutoksen johdosta pallo verkkoon: 0-1 HyPSille. Valkovihreät jatkoivat tsemppaamistaan ja puolustuksen murtamisen yrittämistään luovuttamatta, mutta toisen jakson jo kääntyessä jälkimmäiselle puoliskolle pelaavampi joukkue sai lisää vettä niskaan: 0-2 nopeasta vastahyökkäyksestä. Peli ei kuitenkaan vielä ollut pelattu: vastustajan toisesta maalista entisestään sisuuntuneet LePan pojat löysivät väylän maalia kohti käytännössä katsoen jo heti seuraavassa hyökkäyksessä ja tilanne kaventui: 1-2! Loppuminuuttien aikana pelaajat kuluttivat viimeisetkin voimanrippeet ja kannustusjoukot loputkin käheäksi muuttuneista äänihuulistaan. Urhea taistelu ei kuitenkaan aivan riittänyt, HyPS vei finaalin niukasti maalin erolla.

 

LePan 2005 Mustat osoittivat upeasti menneellä Auracup –turnauksella kuitenkin kuuluvansa aivan Suomen kärkiporukoihin. Jokainen pelaaja ja koko joukkue saa olla ylpeä upeasta suorituksestaan! Hopeamitali 32 joukkueen turnauksessa on huikea saavutus! Onneksi olkoon Alex Ramula, Lenni Tellqvist, Eelis Roos, Leo Laukka, Santeri Rinta-Huumo, Arez Goshnaw, Eetu Massinen, Joel Huotari, Iivari Aittokoski ja turnauksessa joukkueen tsemppariksi valittu Aaro Tiilikainen. Huikeat onnittelut ja kiitokset ansaitsevat myös valmennus, joukkueenjohto ja huolto: Pasi Laukka, Vesa Rantalainen, Olli Ramula ja Pekka Massinen. Tarjositte upean pitkän viikonlopun huippujalkapallon merkeissä!

 

Jutun kirjoittaja: Antti Rinta-Huumo