Viestintä

Joukkueen onnistunut viestintä on äärimmäisen tärkeä osa joukkuetoimintaa. Jotta sekä pelaajat, perheet että valmentajat ja toimihenkilöt saavat kukin tarvitsemansa tiedon ilman liiallista kuormitusta, jokaisessa joukkueessa noudatetaan alla olevia pelisääntöjä.

Joukkueen sisäiset viestintäkanavat

Joukkueen ensisijainen viestintäkanava on MyClub. MyClubin lisäksi joukkueissa voidaan käyttää esim. WhatsApp-ryhmiä nopeaan tiedottamiseen varten. Tällaisiin ryhmiin kuuluminen on täysin vapaaehtoista, eikä joukkue voi edellyttää sitä pelaajalta tai vanhemmalta.

Keskustele kunnioittavasti

Jalkapallo on suurten tunteiden laji. Valmentajat vastaavat peliin kuuluvien tunnetaitojen opettamisesta pelaajille. Toivomme myös vanhempien näyttävän pelaajille hyvää esimerkkiä toista arvostavasta käyttäytymisestä myös suurten tunteiden vallassa.  

Joukkueen hyvän ilmapiirin luominen on jokaisen vastuulla. Siksi kaiken sisäisen viestinnän tulee olla toista kunnioittavaa, ystävällistä ja asiallista. Kaikenlainen kiusaaminen, syrjiminen, epäasiallinen käytös ja ilmapiiri myrkyttäminen on ehdottomasti kielletty ja johtaa henkilön poistamiseen joukkueen viestintäryhmistä.  

Valmentajat eivät vertaile vanhemmille pelaajia eivätkä kommentoi muiden pelaajien kehitystä tai toimintaa.

Kysymykset ja palaute valmentajalle tai seuralle

Jotta jokainen pelaaja saa ansaitsemansa yksilöllisen huomion, valmentajien työaikaa priorisoidaan valmentamiseen. Joukkueenjohtajat toimivat viestinviejinä perheiden ja valmentajien välillä.

Mikäli mielessäsi on kysymys vastuuvalmentajalle tai seuralle, ole ensin yhteydessä joukkueenjohtajaan. Tutustu myös seuran sivuilla oleviin ohjeisiin ja linjauksiin, joista löytyy vastauksia moniin yleisiin kysymyksiin. Mikäli joukkueenjohtajalla ei ole heti vastausta, hän kokoaa kysymykset ja käy ne läpi vastuuvalmentajan tai seuran kanssa.

Mikäli haluat antaa palautetta seuralle, ole yhteydessä joukkueenjohtajaan, joka välittää joukkueenne palautteen seuraan, tai tarvittaessa valmennuspäällikköön.

Mikäli haluat antaa palautetta valmentajalle, tee se lähtökohtaisesti sähköpostitse. WhatsApp- tai tekstiviestit eivät ole palautteen antamiseen soveltuva kanava, ja on tärkeä kunnioittaa valmentajan vapaa-aikaa. Suosittelemme vahvasti pohtimaan palautteen sisältöä hyvin ennen sen lähettämistä, jotta urheiluun kuuluvat suuret tunteet ehtivät laantua ja oleellinen sisältö kirkastua.

Joukkueen WhatsApp-ryhmät

Vanhempien WhatsApp-ryhmät soveltuvat nopeaan tiedottamiseen. WhatsApp-ryhmissä ei käsitellä yksittäisen pelaajan, joukkueen, valmentajan, toimihenkilön, tuomarin tai vanhemman toimintaa. WhatsApp-ei ole mielipidepalsta, eikä sitä käytetä palautteenantoon.

Esimerkkejä sopivasta viestinnästä:

  • ”Harjoitukset alkavat poikkeuksellisesti tänään 18.45, koska pidetään lyhyemmät lämmöt pakkasen vuoksi. Tämä on merkitty myös MyClubiin.”
  • ”Annin pallo jäi kentälle. Sattuiko joku ottamaan sen mukaan?”

Esimerkkejä epäsopivasta viestinnästä:

  • ”On se kumma, että taas hävittiin. Mitä valmennus aikoo tehdä?”
  • ”Miksi Jari ei saanut tänään olla maalissa? Olisi ollut parempi kuin Mikko.”

Huom! WhatsApissa ei käsitellä valmentajan linjaa tai yksittäisten pelaajien asioita. Mikäli haluat keskustella oman lapsesi tilanteesta, mietin ensin rauhassa ja ota sen jälkeen tarvittaessa valmentajaan yhteyttä sähköpostitse.

Muistathan kunnioittaa myös muiden työ- ja vapaa-aikaa. Valmentajalla tai joukkueenjohtajalla ei ole velvollisuutta vastata jokaiseen viestiin heti. Pyrithän myös välttämään viestien lähettämistä myöhään illalla.

WhatsApp-ryhmien keskustelua moderoi joukkueenjohtaja. Joukkueenjohtajalla on oikeus ja velvollisuus katkaista keskustelu, joka ei ole yllä olevien ohjeiden tai seuran arvojen mukaista. Mikäli henkilö toimii ryhmässä toistuvasti epäasiallisesti, joukkueenjohtajan tulee ottaa yhteyttä toiminnanjohtajaan ja henkilö voidaan poistaa joukkueen viestiryhmistä.

Pelaajilla voi olla myös omia ryhmiään. Jokaisessa tällaisessa ryhmässä tulee kuitenkin olla vähintään yksi aikuinen moderaattori. Moderaattori seuraa, että ryhmässä kohdellaan kaikkia kunnioittavasti ja reilusti. Myös keskusteluryhmissä pelaajien on koettava, että joukkueessa on kiva ja turvallista olla.

Tutustu tarkemmin Leppävaaran Pallon yleisiin joukkueen sääntöihin.