LePan leirit ja jalkapallokoulu työllistävät nuoria

13.6.2024

Leppävaaran Pallon kesäleirit ovat startanneet vauhdikkaasti kesäkuun alussa, ja jalkapallon ilo on ollut ylimmillään Leppävaaran kentillä. Tänä vuonna leireille osallistuu huikea 175 innokasta leiriläistä. Vastuuvalmentajien lisäksi leirejä on ohjaamassa tänä vuonna myös nuoria leiriohjaajia. 

Seurassa on töissä kesän aikana noin kaksikymmentä 2009-2005 syntynyttä nuorta kesätyöntekijää. Näiden kesätyöntekijöiden tehtävät vaihtelevat jalkapallokoulun ja leirien ohjaamisesta sosiaalisen median päivittämiseen. Kesätyöntekijät ovat saaneet tilaisuuden oppia tärkeitä työelämän taitoja sekä saada kokemusta muun muassa lasten ja nuorten kanssa työskentelystä.

Iida, Juho, Niilo, Niklas ja Samuel ovat LePan kesätyöntekijöitä, jotka ovat toimineet jalkapallokoulun ja leirien ohjaajina kesän ensimmäiset viikot. Näillä kaikilla nuorilla on takana pitkät jalkapallourat, jotka jatkuvat edelleen sekä LePassa että muissa pääkaupunkiseudun joukkueissa. Nuoret kertovat innostuneensa ohjaamisesta muun muassa siksi, että se antaa mahdollisuuden tutustuttaa lapsia jalkapallon maailmaan ja sytyttää heissä intohimoa ja rakkautta lajia kohtaan. Niklas, 17, kertoo oman kiinnostuksensa ohjaamiseen lähteneen kokemuksistaan pienempänä jalkapallokoulusta sekä kesäleireiltä. Nyt nämä nuoret pääsevätkin ohjaamisen kautta jakamaan omaa tietotaitoaan ja innostustaan jalkapallosta LePa:n tulevaisuuden lupauksille.

 "Parasta on ollut nähdä onnistumisia ja hymy pelaajien kasvoilla"

Nuoret leiriohjaajat mainitsevat ohjaamisen parhaiksi puoliksi lasten kanssa toimimisen, lasten hauskuuden sekä onnistumisten näkemisen ja hymyn pelaajien kasvoilla. Samuel, 19, toteaa, että on ollut erityisen antoisaa nähdä lasten yrittävän parhaansa, koska silloin tietää tehneensä itsekin jotain oikein. Nuorten ohjaajien työviikkoihin onkin mahtunut lasten onnistumisten ohella myös heille arvokkaita onnistumisen kokemuksia omasta tekemisestään. 

Vaiherikas ohjaaminen on varmasti ollut opettavainen kokemus nuorille ohjaajille, ja siitä on jäänyt käteen uusia taitoja tulevaisuutta varten. Nuoret mainitsevat oppineensa ohjaamisen kautta lasten kanssa toimimista, kannustamista, suullista palkitsemista ja keskittymisen vaatimista. Lasten ohjaaminen ei aina ole helppoa, sillä lasten keskittyminen harhautuu herkästi muihin asioihin, mikä vaatii ohjaajilta toisinaan sinnikkyyttä ja pitkää pinnaa. Nuoret kertovatkin ohjatessa oppineensa myös erilaisia keinoja, joilla eloisat lapset saadaan kuuntelemaan keskittymisen herpaantuessa. 

Ohjaamisesta opittujen taitojen ja uusien oivallusten myötä nuoret ovat taas askeleen valmiimpia kohtaamaan tulevaisuuden haasteet, olipa kyseessä sitten jalkapallo tai jokin muu elämänalue. Nämä viikot eivät kuitenkaan rikastuttaneet pelkästään ohjaajien osaamista, vaan ovat myös tuoneet iloa ja inspiraatiota kaikille LePa:n reippaille leiriläisille. 

Teksti ja kuvat: Leea Viitanen

Niilo ohjeistaa harjoitukseen
Peli-iloa leirillä
Iida, Juho, Niilo, Samuel ja Niklas