Anton Väliheikki aloitti kesätyöt junioripäällikkönä -haastattelu

27.5.2011

Jalkapallokouluista sekä taitokouluista Lepalaisille tuttu Anton antoi LePan nettisivuille erikoishaastattelun, joka löytyy alapuolelta.

 Terve Anton, millä mielellä olet aloittanut kesätyöt LePassa?

- Ehdottomasti iloisella ja aktiivisella mielellä. Hienoa, että LePa pystyi tarjoamaan minulle tällaisen mahdollisuuden. Sen verran olen ehtinyt kentällä tunteja jo viettämään harjoitusten parissa aurinkoisessa säässä, että niskakin tuossa ehti jo kärähtää. Vaan eipä haittaa!

Onko toimistossa riittänyt hyvin tilaa kahdelle futismiehelle?


- Toimistossa on futisukkojen kesken hyvä fiilis ja tilat ovat riittäneet toistaiseksi hyvin. Molemmilla on omat työpisteet joissa saa kyllä duunit tehtyä.
Ainahan tilaa ja välineistöä voisi toki olla enemmän mutta ei ole syytä valittaa. Näkymät ovat ainakin luksusta - suoraan kentälle!

Mitkä ovat omat futistaustasi?


- Aloitin jalkapallon pelaamisen Laajalahden Hongassa 6-vuotiaana, josta siirryin pian yhteisten tuttujen kautta Lauttasaaren Pallo-Poikiin. Huikeitten ja elämystäytteisten PP:n vuosien jälkeen palasin vielä välivuosien jälkeen jäähdyttelemään Hongan harrastejoukkueeseen.
Isoin kipinä futikseen syttyi kuitenkin kenties oman päiväkodin pihalla jossa oli mainio pelikenttä ja palloseinät maaleina futiksen pelaamista varten. Samat palloseinät ovat muuten edelleenkin Laajalahden päiväkodin pihalla inspiroimassa uusia futaajien alkuja! Nykyään potkiskelen kaveriporukan harrastejoukkueessa kilpadivaria ja pelaaminen on edelleenkin parasta. LePassa olen valmentanut vuodesta 2008 alkaen.

Entä mitkä ovat omat Leppävaaralaistaustasi?


- Asuin Leppävaaran vieressä, Laajalahdessa, 21 vuotta joten "Lepuski" on tuttu paikka ihan joka tavalla. Lapsena käytiin kavereiden kanssa pelaamassa futista urheilupuiston viereisillä nurmilla ja hyppimässä pituutta ja korkeutta stadionin puolella.
Myöhemmin muutin aivan Leppävaaran kylkeen, Vallikallioon, jossa asuin viisi vuotta. Nykyään olen kuitenkin stadilainen ja asun etu-Töölössä.

Mitä työtehtäviä kesätöidesi jaksoon kuuluu?


- Uhhuh, se onkin sitten pitkä lista, heh. Mainitaan ensiksi nämä jo tutut jutut, eli toimin LePan jalkapallokoulun vastuullisena vetäjänä ja olen myös poikien 01-02 taitokouluvalmentaja.
Työtehtäviini kuuluu myös LePan perinteisen kesäleirin hoitaminen, taitokisojen organisointia ja lähialueen päiväkodeille suunnattujen tapahtumien järjestäminen. Olen mukana FCE:n kykykouluharjoituksissa (P98-99) apuna ja Röllin kanssa tulemme aloittamaan kesälomien aikana LePan ensimmäiset aamuharjoittelut, jotka on suunnattu motivoituneille pelaajille.
Kesäkuun aikana käyn seuraamassa ja tutoroimassa aktiivisesti ikäluokkien (P01-02 / T01-02-03-04-05) harjoituksia ja pelejä, joten valmentajat ja seuran pelaajat tulevat minulle vielä entistäkin tutummaksi. Heinäkuussa seuraan mm. LePan joukkueiden menestystä Hesa Cupissa ja elokuussa (23.8.2011) järjestämme ison ja LePan ensimmäisen päiväkotitapahtuman urheilupuiston tekonurmella.
Päivitän tietyiltä osin myös seuran nettisivuja, harjoituspankkia- ja yksilöharjoittelun materiaaleja ajankohtaiseempaan muotoon. Pyrin tuomaan omalla osaamisellani uusia ja tuoreita näkökulmia seuran toimintatapoihin, valmennuslinjaan ja käytäntöihin.


Millaisena näet yleisesti LePan junioreiden tilanteen juuri nyt toukokuussa 2011?


- Olosuhteet ovat parantuneet ainakin uuden tekonurmen myötä oleellisesti ja LePan junnuilla on melkoisen hyvät harjoitus - harrastusmahdollisuudet niin urheilupuiston tekonurmilla kuin lähialueen muillakin kentillä.
Pelaajien kehittymisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että seuralla on päätoiminen valmennuspäällikkö, joka vie toimintaa omalla rautaisella osaamisellaan koko ajan enemmän ja enemmän oikeaan suuntaan. Fortum Tutorin (Heikki "Hessu" Saloranta) panos aloittavien ja nuorimpien ikäluokkien ohjauksessa on kullanarvoista; on kerrassaan mahtavaa, että aloittavat ikäluokat ja heidän valmentajansa saavat timanttista tutorointia ja vinkkejä harjoitteluun heti alusta alkaen. Tärkeää on yhtä lailla myös, että LePasta on olemassa polku aina FC Espoon edustusmiehistöön / kansalliselle huipulle asti sekä mahdollisuus pelata futista vähemmän tavoitteellisestikin - harrastus- ja kaveripohjalta aina pitkälle aikuisikään saakka.

Millaisia mahdollisuuksia ja kehityskohteita näet jatkossa LePan junioritoiminnassa yleisesti?


- Mielestäni olemme menneet seuratasolla viime vuosina selkeästi parempaan suuntaan. Lisenssipelaajien määrä seurassa on kasvanut ja valmennuslinjauksiin on tullut selvää ryhdikkyyttä ja päämäärätietoisia linjanvetoja. Valmennuksen kehittäminen kentällä on äärimmäisen tärkeää ja siihen täytyy pystyä satsaamaan jatkossa vieläkin enemmän. LePassa on nähtävissä selvää imua juuri nyt mutta olisi hienoa jos meidän vetovoimamme kantaisi vieläkin pidemmälle koko ajan laajenevalla Suur-Leppävaaran alueella. Päiväkotijalkapallo ja LePan futiskerhotoiminta ovat varmasti sellaisia asioita, joihin tullaan jatkossa myös panostamaan.. Niin, ja pari (turhaa) toivetta on toki ilmoitettava: Oma jalkapallohalli urheilupuistoon ja noin ensi alkuun viisi päätoimista valmentajaa ja seuratyöntekijää, kiitos!

Mitkä ovat juuri nyt tunnelmat LePan futiskoulusta 2006 syntyneiden osalta?


- Aivan erinomaiset. Hienoa nähdä kun 4-5 vuotiaat tytöt ja pojat oppivat lajitaitoja liikunnallisten leikkien, erilaisten taitavuusharjoitteiden ja pienpelien kautta. Paljon onnistumisen elämyksiä ja liikunnan riemua. Talven saliharjoituksissa kävi n. 20 lasta mutta nyt ilmoittautuneita on jo yli 100. Hyvin pyyhkii! 


Loppuun vielä ennustus FC Espoon edustusjoukkueen kaudesta miesten ykkösessä?


- Ehdottoman haastava ja pitkä kausi tulossa, mutta luotetaan siihen, että nuori ja nälkäinen joukkue ja valmentaja taiteilee lopulta tarvittavat pinnat kotiin ja Espoon siniset pelaavat ykköstä ensi kaudellakin.


Kiitos Anton ja antoisaa työrupeamaa LePassa!



-toimitus-