Uutta katsomokulttuuria Espoossa

14.6.2010


Espoo taisteli sunnuntaina kotonaan täydet pisteet Mikkeliltä Fidan Seferin yliajalla syntyneellä maalilla. Sitä ennen ottelussa oli nähty dramaattisia tilanteita, kuten rangaistuspotku ja espoolaiskapteenin punainen kortti.

Kotijoukkue FC Espoo aloitti pelin hyvin ja piti palloa hallussaan. Kunnon maalipaikat olivat espoolaisilla kuitenkin kateissa, ja ensimmäisen jakson parhaista maalintekoyrityksistä vastasi vierasjoukkue MP. Miikka Oinonen tykitti kertaalleen ylärimaan ja Eetu Koistisen veto läpiajon päätteeksi puolestaan päätyi espoolaismaalivahti Timo Aaltosen syliin. Taukotuloksena oli pyöreä 0-0.

Toisella jaksolla Espoo pääsi hyökkäämään hieman voimakkaammin, mikä puolestaan avasi MP:lle enemmän tilaa vastahyökkäyksiin. Espoolaisten puolustus hoiti kuitenkin tehtävänsä, eikä Aaltonen joutunut haamutorjuntoihin. Parinkymmenen minuutin pelin jälkeen MP:n hyökkääjä juoksi Espoon puolustaja Heikki Eskolan juoksulinjalle kuudentoista sisällä, mistä MP:lle vihellettiin rangaistuspotku. Miikka Oinosen kuti ei kuitenkaan uponnut maaliverkkoon, kun Aaltonen maalissa aavisti torjunnan oikeaan suuntaan.

Pari minuuttia ennen täyttä peliaikaa espoolaisten kapteeni Pauli Kuusijärvi liukui palloon jalkapohjat edellä ja sai tilanteesta toisen keltaisen. Tämän seurauksena ensimmäistä Ykkösen peliään pelannut espoolaispuolustaja ajettiin ulos kentältä. Sisuuntuneet espoolaiset eivät lannistuneet, vaan heittivät heti painetta toiseen päähän. Vain muutama minuutti myöhemmin, kun ottelu oli jo yliajalla, Claudio Matrone keskitti maalille, missä Fidan Seferi tappeli pääpallosta MP:n puolustuksen kanssa ja puski kauden kuudennen maalinsa. Mikkeli yritti vielä tiukasti kavennusta, mutta espoolaisten puolustus torjui vajaallakin lähentelyt kohti maalia. Näin siis Espoolle täydet pisteet tuloksella 1-0 (0-0) ja sijoitus sarjan kakkosena 16 pisteellä.

MP:n valmentaja Juuso Kangaskorpi harmitteli joukkueensa tehottomuutta, kun maaleja ei hyvistä paikoista huolimatta syntynyt. Espoolaisten valmentaja puolestaan oli tyytymätön oman ryhmänsä tekemiin virheisiin.

- Pelattiin hyvin ja maalipaikkoja oli, mutta Espoo onnistui tekemään maalin. Meillä oli rankkarikin, mutta joskus ne menee ja joskus ei, tämän espoolaisveskari torjui hyvin. Meillä ei tänään vain puristus riittänyt. Viime vuonna kakkosessa tällainen taso riitti ja pelit pystyi kääntämään voitoksi, mutta vielä ei ole saavutettu sitä tasoa Ykkösessä, MP:n valmentaja Juuso Kangaskorpi analysoi.

- Tämä oli kyllä aika ruskea voitto. Tehtiin paljon virheitä, joista vastustaja sai omat paikkansa. Onneksi Timo pelasi loistavasti maalissa ja pohjusti meille mahdollisuudet voittoon. Jatkossa ei voida tehdä noin paljon virheitä, vastustajat tulee niistä rokottamaan. Tässä tasapaksussa pelissä molemmilla joukkueilla oli paikkansa ratkaista peli, ja tällä kertaa saimme käännettyä taistelun meidän eduksi. Olemme kuitenkin saaneet nostettua tasoa viime vuodesta, ja voidaan ottaa voittoja, vaikka peli ei aina ihan oppikirjan mukaan toimikaan, Espoon luotsi Rami Luomanpää iloitsi.

Espoolaisten kapteeni Pauli Kuusijärvi on kärsinyt häpyluukivuista koko alkukauden ja pääsi vasta nyt ensimmäistä kertaa kentälle. Vaikka uran ensimmäinen punainen kortti harmitti, oli kippari kuitenkin tyytyväinen niin omaan kuin joukkueenkin esitykseen.

- Oma peli oli hyvä, eikä tuntunut siltä, että tämä oli vasta ensimmäinen peli Ykkösessä. Olen myös tyytyväinen joukkueen peliin, vaikka se ei kaunista ollutkaan. Voitto on aina voitto ja pisteistä tässä pelataan. Ensimmäinen keltainen kortti tuli suunsoitosta ja se meni ihan ylilatauksen piikkiin. Toisen keltaisen aiheuttaneen taklauksen olisin voinut jättää tekemättäkin, mutta tilanne ei omasta mielestä ollut kortin arvoinen. Joukkue varmaan sisuuntui ulosajosta, joka oli meidän mielestä vääryys, ja kundit laittoivat vielä kaikki energiat käyttöön, Kuusijärvi arveli.

FC Espoon fanijoukot ovat päässeet kauden edetessä vauhtiin. Katsomossa on kuultu enenevässä määrin paitsi kannustushuutoja, myös omia lauluja, etenkin LePan tyttöjen esittämänä.

Katsomometelistä ovat vastanneet pääasiassa kaksi erityyppistä joukkiota. Kourallinen espoolaisen jalkapallon ystäviä – ilmeisesti kaikki miehiä – on pitänyt ääntä katsomossa Leppävaaran Stadionilla sekä muutamassa vieraspelissä. Osa faneista on ottanut myös tiiviisti osaa jälkipeleihin lähikuppilassa.

Tälle kaudelle uusi faniryhmittymä löytyi LePan tyttöfutaajista. Tämä joukkio on kunnostautunut tekemään myös omia lauluja. Tuoreimpana esimerkkinä kuultiin sunnuntaina hauska maalilaulu, joka noudattaa ”Vaarilla on saari” –kappaleen säveltä. Lisäksi tytöt ovat taiteilleet hienon fanilakanan, jota voi käydä ihailemassa kotipelien katsomossa.

FC Espoolla on myös kolmas faniyhteisö, joka sijaitsee Facebookissa. Joukkue on kerännyt virtuaalimaailmassa jo tuhat fania, joista osa on nähty livenä myös kotikatsomossa. Jos et vielä ole käynyt kurkkaamassa Facebook-sivustoa, tee se nyt! Espoon Ykkösen kapteeni, Pauli Kuusijärvi kirjoittaa Facebookiin erittäin lennokasta blogia, jota pääsee lukemaan myös ilman omia Facebookin käyttäjätunnuksia.

Espoolaisen katsomokulttuurin kehittyessä Lepuskissa joukkue toivoo, että kulttuuri kehittyy viihdyttävään suuntaan, jossa kaikki erilaiset faniryhmät otetaan huomioon. Tupakointi ja alkoholijuomien nauttiminen on stadionin katsomoalueella kielletty.