SPL Uusimaa psyykkisen valmennuksen koulutuskokonaisuus

14.9.2011


SPL Uusimaa aloittaa Psyykkisen valmennuksen kouluttamisen tänä syksynä. Se järjestää kolme erillistä kokonaisuutta. Seminaari käsittelee psyykkisen valmennuksen keinoja alle 12v. valmennuksen näkökulmasta.

 Seurojen valmennuspäälliköiden prosessikoulutus antaa osaamista psyykkisen valmennuksen jalkauttamisesta seurojen valmentajille. Kaikki asiasta kiinnostuneet valmentajat ovat tervetulleita tietoiskuihin.

 

Psyykkinen valmennus on osa kokonaisvaltaista valmentamista ja se tulisi ohjelmoida osaksi kausisuunnitelmaa ja yksittäistä harjoitusta. Koulutus antaa valmentajalle konkreettisia malleja ja työkaluja, miten psyykkinen valmennus otetaan osaksi kokonaisvaltaista valmentamista ja miten se systemaattisesti etenee eri-ikäisillä jalkapalloilijoilla.

Lapset – ”yksilöinä ryhmässä” (alle 12v. psyykkinen valmentaminen)

Ensimmäisenä vuotena (2011) keskitymme alle 12v. lasten psyykkiseen valmentamiseen, joka on kaiken valmennustoiminnan pohja. Hyvän lasten valmentajan tulee osata ja tiedostaa psyykkinen valmennus osaksi kokonaisuutta. Lähtökohtaisesti pelaajassa ei ole vikaa, vaan se löytyy meistä valmentajista. Oikeanlaisella psyykkisellä valmennuksella voimme mm. lisätä lasten jalkapallosta nauttimista ja pienentää Drop out- ilmiötä eli harrastuksen lopettamista.

Johtava ajatus on että oma valmentaja on pelaajan psyykkinen valmentaja. Hyvä valmentaja innostaa ja motivoi, antaa rakentavaa, suoritusta parantavaa palautetta. Palautteen ja motivoivan harjoittelun ansiosta pelaajan itseluottamus kasvaa. Eikö kuulosta loogiselta, jos halutaan kehittää uusia Litmasia ja Hyypiöitä?

Nuoret – ”pelaajille vastuuta” (12-16v.)

Ensi vuonna siirrämme painopisteen 12-16v. psyykkiseen valmennukseen, jossa nuoret pelaajat tekevät yhteistyötä valmentajan kanssa ja saavat vastuuta. Aiheina on mm. tavoitteiden asettaminen, oman toiminnan arviointi, itseluottamuksen kehittäminen, mielikuvien käyttö ja tunnetilojen tunnistaminen.

Aikuiset – ”henkinen valmentautuminen osana harjoittelua” (16+v.)

Vuonna 2013 pääpaino on 16+ ikäisten psyykkisessä valmennuksessa. Aiheena on mm. omaan harjoitteluun ohjaaminen, pelaajan itsetuntemus, kilpailuun valmistautuminen, pelaajan omat työkalut, urheilu ja hyvinvointi.

Koulutuskokonaisuutta on kehitetty koko alkuvuosi 2011 ja sitä on ollut kehittämässä mm. Matti Jaakkola (pääkouluttaja) Urheilupsykologi, Sami Hyypiä-akatemia, SPL Koulutus toiminta ja SPL Uusimaan henkilökunta.

Ensimmäiseen seurojen valmennuspäälliköiden prosessikoulutukseen on valittu seuraavat seurat:

EPS
LePa
JäPS
Kuusysi
Kasiysi
NJS

Valmennuspäälliköiden koulutusta jatketaan ensi vuonna ja siihen haetaan uusia seuroja mukaan keväällä 2012.

Tervetuloa koulutuksiin ja oppimaan uusia tapoja kehittää pelaajiasi.

Tietoiskut

Seminaari

Terveisin

 

Mikko Eskelinen
Valmennuskoulutuspäällikko
Head of Coach Education

Puh./tel. +358 40 5831814
mikko.eskelinen@palloliitto.fi