Valmentajien koulutus

Valmennuskoulutus uudistuu

Alkuvaiheen suurin käytännön muutos on se, että aikaisemmin pohjalla olleet E- ja D-valmentajakoulutukset poistuvat ja niiden tilalle tulevat seuraavat uudet koulutukset:

- Futisvalmentajan Starttikoulutus

- 5–7-vuotiaiden ikävaihekoulutus

- 8–11-vuotiaiden ikävaihekoulutus

Valmennusosaaminen ja sen vaikuttavuuden vahvistaminen on keskeinen keino pelaajan laadukkaan arjen luomisessa. Tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on osaava ja koulutettu valmentaja. Tämän tavoitteen myötä Suomen Palloliitto uudistaa valmentajakoulutuksensa rakennetta, sisältöjä, koulutustapoja ja menetelmiä. Uudistus on Palloliiton historian suurin ja tulee entisestään vahvistamaan valmentajien osaamista käytännön kenttätyössä.

Tämän lisäksi entinen C-valmentajakoulutus tulee muuttumaan UEFA C:ksi, joka toimii etenkin 12–15-vuotiaiden ikävaihekoulutuksena ja antaa perustan myös aikuisten tai vanhempien nuorten valmentamiselle. Tämän jälkeen valmentajien on mahdollista suorittaa C+ lasten valmentajien erikoiskoulutus tai UEFA B ja edetä UEFA A:n kautta aina UEFA Pro:lle asti. Maalivahtivalmentajien, futsalvalmentajien ja fyysisen osa-alueen valmentajien omat erikoistumiskoulutukset ovat tärkeä osa uudistusta. 

Uutta tulee olemaan myös alueilla ja seuroissa toteutettavat teemakoulutukset, joissa käsitellään mm. jalkapallotekniikoiden opettamista, fyysisen harjoittelun, pelin oppimisen ja henkisten valmiuksien teemoja. 

Valmentajien koulutustasovaatimukset LePassa

- Kaikki seuran toimihenkilöt käyvät LePan oman E-tason koulutuksen (myös joukkueenjohtajat/ikäluokkavastaavat)

- Kaikki seuran valmentajat käyvät Futisvalmentajan Starttikoulutuksen

- Ikävaihekoulutus on suoritettava 2:n vuoden kuluessa seuraan tullessa; seura järjestää lukuisia valmennuskursseja kalenterivuodessa yhdessä piirikouluttajansa (Kari "Laku" Laukkasen ja Jorma Granqvist) kanssa

- Kaikki 8v8-maailmassa ja vanhempia junioreita valmentavat vastuuvalmentajat ovat suorittaneet UEFA C-tason koulutuksen (päivityksen jälkeen)

- Kilpajoukkueiden valmentajat (E10 ja E11) ovat suorittaneet UEFA B-tason koulutuksen

- Kaikki valmennuskurssit ovat valmentajille maksuttomia, seura järjestää palloliiton koulutusten maksamisen ja ikäluokat valmentajien omat tietoisku- tai seminaarikoulutukset

- Sisäisenä valmentajakoulutuksena valmentajakerhot sekä valmennuslinjan jalkautuksen työkirjojen esittelyt.

 

LePa järjestää oman E-tason lastenohjaajakurssin aloittavien ikäluokkien valmentajille, ikäluokkavastaaville ja toimihenkilöille muutaman kerran vuodessa. Yhdessä muiden kasvattajaseurojen kanssa järjestetään vuosittain Ikävaihekoulutukset. Seura tarjoaa myös UEFA C-tason koulutusta halukkaille ja valituille motivoituneille valmentajille. Uudenmaan piiri tarjoaa myös valmennuskoulutusta (tietoiskut, pelikäsityksen opettaminen, mv-valmennus, fyysinen valmennus jne.).

 

LePan omat valmentajakoulutukset: seuran etusivu -> tapahtumiin ilmoittautuminen

Suomen Palloliiton valmennuskoulutukset: https://www.palloliitto.fi/jalkapalloperhe/palvelut-valmentajille/valmentajakoulutus